Vorige maand berichtten we al over de algoritmes die momenteel de arbeidsmarkt aan het veroveren zijn. Dat artikel ging dieper in over het analyseren van nauwelijks waarneembare gezichtsuitdrukkingen tot aan het peilen van een persoonlijkheid met hulp van een game. Sollicitatieprocedures gaan de komende jaren flink veranderen dankzij algoritmes en nieuwe technieken. Maar.... de algoritmes gaan ook helpen bij het opspeuren van arbeidsdiscriminatie door vacatureteksten grondig na te lopen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft namelijk een project gedaan gericht op leeftijdsdiscriminatie en wil algoritmes nu breder inzetten en zoeken naar alle vormen van discriminatie. Dat is te lezen op de nieuwspagina van NOS.
Bewust of onbewust, misschien staan er wel eens vooroordelen in een vacaturetekst en misschien maken wij ook wel eens een foutje. Zo is in het nieuwsartikel van de NOS te lezen dat samen met het College voor de Rechten van de Mens, de Inspectie SZW en TextKernel, een bedrijf dat data over de arbeidsmarkt verzamelt, verwerkt en analyseert, ruim twee miljoen vacatureteksten zijn onderzocht op basis van teksten die mensen van een bepaalde leeftijd uitsluiten. Dat kan subtiel door te refereren naar de gemiddelde leeftijd van een bedrijf, of benoemen dat het bedrijf iemand zoekt die in de toekomst ervaren kan worden (en nu nog jong is dus), maar het kan ook minder subtiel door gewoon een maximum leeftijd te benoemen.
Het nieuwe algoritme moet gaan speuren naar zaken die verder gaan en concentreert zich met name op leeftijd, geslacht, geaardheid, afkomst of religie. Het algoritme moet leren hoe dit soort zaken herkend kunnen worden.